torsdag 15 januari 2009

Dagismisslyckandet

Gårdagens debattinlägg i GP från 21 stadsdelschefer om dagisköerna fick givetvis mothugg i dagens tidning. Det är såklart intressant att tidningen pratar med de drabbade, men jag tycker att god journalistik hade gått hårdare fram mot de ansvariga. Det finns hur många ingångar som helst på ämnet, till exempel att:

- Politikerna och förvaltningarna i Göteborg tänjer på skollagens skrivelser till det yttersta. Till exempel att barn ska erbjudas plats så nära hemmet som möjligt (2:a kapitlet, paragraf 8) men med ett beaktande av att använda lokalerna så effektivt som möjligt. Det beaktandet är nu upphöjt till norm, eftersom man måste acceptera plats varsomhelst i stadsdelen för att få förtur i kön (en i sig horribel konstruktion).

- Förkortandet av köerna främst betalats av barnen. Från grupper av 15-17 barn för några år sedan har man på många håll gått till grupper på 22-23 barn. På Fridas dagis pratas det nu om ännu större grupper. Trots att skollagen säger att "barngrupperna ska ha en lämplig sammansättning och storlek" (2:a kapitlet, paragraf 3).

- En av kommunallagens viktigaste principer – att kommuninnevånarna ska behandlas lika – fullständigt mosas genom stadsdelsförvaltningarnas olika goda förmåga att ta hand om dagisköerna.

- Det nuvarande systemet främst bidrar till ett ökat myglande eftersom många söker plats mycket tidigare än man behöver den, för att komma in i systemet och sätta press på förvaltningen. Vilket ökar köerna och minskar förtroendet för kommunen.

- Slutligen kan man ju fråga sig varför 21 kommunala tjänstemän, som ska vara opolitiska, går ut och så tydligt försvarar det som är frukten av politiska beslut?

Inte underligt att Skolverket gång på gång ställer kommunen i skamvrån. Men det verkar ju inte räcka. Dags att plocka fram rottingen och rumpa upp de ansvariga ordentligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar